Option 1 : Rs. 4000

Syllogism (Clear Your Basics)

75408

10 Questions
10 Marks
10 Mins

**Given:**

A sum of money at simple interest amounts to Rs. 4960 after 2 years and Rs. 6880 after 6 years

**Formula Used:**

Simple Interest = (P × N × R)/100

P = principal, R = rate of interest and N = time

Amount = P + simple interest

**Assumption:**

Let the principal be Rs. P and rate of interest be R%

**Calculation:**

⇒ 4960 = P + (P × R × 2)/100

⇒ 248000 = 50P + PR

⇒ 6880 = P + (P × R × 6)/100

⇒ 344000 = 50P + 3PR

⇒ 344000 = 50P + 744000 – 150P

⇒ P = Rs. 4000

**∴ Required sum is Rs. 4000**

The sum of money at simple interest amounts to Rs. 4960 after 2 years and Rs. 6880 after 6 years.

Simple interest in (6 - 2) = 4 years is (6880 - 4960) = 1920

⇒ The simple interest in 2 years is 1920/2 = 960

Amount after 2 years is 4960

Amount = Sum + Interest

Sum = 4960 - 960 = 4000

**∴ The required sum is Rs. 4000.**